image
ul. Poznańska 15, 62-005 Owińska k/Poznania

Seler naciowy – warzywo roku 2020!

Seler naciowy – warzywo roku 2020!

Warzywo roku 2020!

Wybraliśmy seler naciowy, gdyż te jędrne, aromatyczne i soczyście zielone łodygi to niezwykle uniwersalne warzywo, które wyśmienicie smakuje pod każdą postacią.

Łodygi można jeść na surowo, dodawać do zup, sałatek i soków, wykorzystać do maczania w hummusie lub innej paście.

Sok z selera naciowego z dodatkiem np. jabłek oprócz tego, że wybornie smakuje, jest bogatym źródłem różnorodnych składników odżywczych; ma działanie oczyszczające i moczopędne wspomagające pracę nerek i obniżające ciśnienie tętnicze krwi, likwiduje obrzęki powodowane zatrzymywaniem wody w organiźmie, dzięki przeciwutleniaczom chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, pomaga nawilżyć skórę i wzmocnić włosy.

Seler naciowy jest niskokaloryczny, dlatego warto włączyć go do diety odchudzającej. Dodanie 2-4 łodyg do posiłku zwiększy znacznie udział błonnika, a także wody, dzięki czemu uczucie sytości wydłuży się w czasie, zmniejszając ochotę na przekąski między głównymi posiłkami.

Zachęcamy do samodzielnej uprawy tego wartościowego warzywa – najlepiej z rozsady, gdyż jest wrażliwy na niskie temperatury. Nasiona wysiewa się do skrzynek na przełomie lutego i marca, a siewki pikuje. Do popularnych odmian selera naciowego należą: „Groene Pascal”, „Verde Pascal”, „Goldgelber 2”,” Nuget”, „Malachit”.